Tijdens de val van de Muur verslaat Arie Haan Bayern München

Tijdens de val van de Muur verslaat Arie Haan Bayern München

Het is 9 november 1989. Het stormt in West- en Oost Duitsland, niet qua weer, maar qua politiek. Zal het dan toch gebeuren dat De Muur tussen Oost- en West Berlijn valt. Arie Haan speelt die avond thuis met VFB Stuttgart een bekerduel tegen Bayern München. In het boek Terug naar Finsterwolde laat Haan uit 2018 beschrijft Haan en een Westduitse journalist wat die avond in Stuttgart en het huidige Berlijne gebeurde.

 

In het begin van het seizoen 1989/90 ging het goed qua prestaties. We wonnen twee van de eerste drie competitieduels en speelden één keer gelijk, zonder een doelpunt te incasseren. Maar na de wedstrijd bij HSV, die we met 1-0 verloren, keerde het tij een beetje. In de winterstop stonden we op de vijfde plaats. Maar tussendoor maakten we de meest historische voetbalavond van VfB Stuttgart mee, nog specialer dan de UEFA Cup-finale. Op de dag van de val van de Berlijnse Muur, op donderdagavond 9 november 1989, was het dubbel feest. In de achtste finales van de DFB-Pokal wonnen wij thuis met 3-0 van Bayern München. Het was voor de club een historische dag, omdat Stuttgart Bayern voor het eerst in de geschiedenis in de Duitse beker had uitgeschakeld. Maar dat telde na afloop nauwelijks. Iedereen sprak over het grootste historische moment voor beide Duitslanden sinds de Tweede Wereldoorlog. En terecht!

“Voor het oog van twaalf miljoen televisiekijkers, die naar de live-wedstrijd op de ARD keken, en voor 67.000 toeschouwers in het Neckar-stadion blijft 9 november 1989 een bijzondere avond. Niet alleen omdat VfB Stuttgart Bayern München met 3-0 uitschakelde in het DFB-toernooi. Toch zou bijna geen enkele televisiekijker in de rust van die wedstrijd naar het toilet gaan. Op dat moment schakelde de ARD over naar West-Berlijn waar eerst honderden mensen en later duizenden naar boven waren geklommen om de muur te slopen. Direct na de wedstrijd om 22.42 uur opende Die Tagesthemen weliswaar met een vertraging van twaalf minuten, vanwege het uitlopen van de bekerwedstrijd, met de historische woorden: Goedenavond, mijne dames en heren. We moeten nog voorzichtig zijn met superlatieven. Maar vanavond mogen we enige woorden van dien aard wel riskeren. De DDR heeft medegedeeld dat onze grenzen vanaf nu voor iedereen geopend zijn. “De deuren van de Muur staan wijd open.” Aldus Hans-Joachim Friedrichs. Voor reacties van het voetbalduel had Tagesthemen geen ruimte meer. Oud-voetballer Otto Schmid, die verslag deed van de historische bekerzege, kreeg vanuit de studio in Hamburg te horen dat er geen ruimte was voor reacties. Hij hoorde nog net zeggen: “We hebben daarvoor geen tijd, de Muur is gevallen.” Niemand interesseerde zich nog voor de overwinning van VfB Stuttgart.

(Oliver Trust in Der Tagespiegel, 1 juni 2013)

Het was een bijzondere avond. Iedereen zat direct na de wedstrijd voor de televisie om te zien wat er in West-Berlijn gebeurde.