Biografie Arie Haan Terug naar Finsterwolde

Biografie Arie Haan Terug naar Finsterwolde

Eind april 2018 kwam het boek Arie Haan Terug naar Finsterwolde uit. We hebben er twee jaar aan gewerkt. Het resultaat is er dan ook naar, een dik boek van 386 pagina’s over het privé- en voetballeven van deze authentieke speler en trainer/coach. In november wordt hij zeventig jaar. In deze autobiografie gaat hij terug naar zijn vroegste jeugd in Finsterwolde/Winschoten waar hij opgroeit in een rood nest. In Noordoost Groningen voetbalt hij bij WVV, waar ook andere grootheden als Klaas Nuninga, Jan Mulder en Martin Haar speelden. Bij Ajax ligt hij ook weer dwars. Nu omdat hij voor de helft wil trainen, omdat hij hij vanwege zijn studie op de kweekschool, maar een half contract krijgt. Dat hij over talent beschikt wordt in Amsterdam snel duidelijk, niet alleen spreekt hij met zijn voeten, maar ook verbaal kan hij met de top mee. Hij krijgt er te maken met Piet Keizer, Johan Cruijff, Johan Neeskens, Ruud Krol, Sjaak Swart etc. Hij wint met Ajax drie keer op rij de ECI en speelt met Oranje twee WK finales, die van 1974 en 1978. Bij Anderlecht met Rob Rensenbrink en Standard Luik met Eric Gerets wint hij ook de nodige prijzen, zoals landstitels en twee maal de EC II. Twee Europa Cupfinales verliest hij. Dat doet hij ook als trainer bij VFB Stuttgart. Over zijn leven in Amsterdam, België, Griekenland, Duitsland en als trainer bij Feyenoord vertelt Arie Haan details die nog niet bekend waren. Over de vechtpartij met Hans Kraay sr.; de omkoping bij Standard Luik en zijn plostelinge vertrek als bondscoach van Kameroen. Later wordt hij bondscoach in China en Albanië, twee vroegere communistische landen. Niet zo gek als je bedenkt dat de Communistische Partij Nederland zijn grootste aanhang in zijn geboortedorp Finsterwolde kende. Arie Haan vertelt open en eerlijk over alles wat hij heeft meegemaakt en dat is gezien zijn vijftigjarige proffesionele voetballeven, veel, heel veel.