Gouden Plak

Dik verdiende tranen van Epke

Gouden Plak

Een paar keer heb ik hem mogen ontmoeten. Maandag 13 augustus bij de huldiging in Den Bosch genoot hij zichtbaar van wat hij heeft los gemaakt in Nederland. Ik mocht hem een hand geven, zoals zo velen dat eerder deden. Maar nu was het een gouden hand. Hij dankte me vriendelijk en had al weer iemand anders hand beet. Zo gaat dat met sporthelden. Iedereen wil je vriend of vriendin zijn. Epke weet wanneer hij mag genieten. Zoals een dag later bij premier Rutte in de Ridderzaal. Toen hij de ridderorde kreeg opgespeld vloeiden de traantjes, bescheiden zoals hij is. Voor het eerst leek hij zelf te beseffen wat hij heeft los gemaakt. De internationale turnwereld is een held rijker. Nederland een ster. Er zijn er maar weinig die iets hebben kunnen veranderen in hun sport. Ard Schenk deed het in het schaatsen, Anton Geesink brak de Japanse hegemonie en Johan Cruijff zette de voetbalwereld op zijn kop En Epke….. Epke gaf het Nederlandse turnen smoel met een fantastisch oefening. Over vjftig jaar zal er nog worden gesproken, over dat ene moment van de Olympische Spelen van Londen 2012.