Jimmy Floyd Hasselbaink

Jimmy Floyd Hasselbaink

Jimmy Floyd Hasselbaink werd twee keer Engels topscorer (1999 Leeds United en 2001 Chelsea) Tegenwoordig is hij trainer bij Nottingham Forrest. In 2006 werd zijn boek uitgegeven, dat ik mocht schrijven. We hebben regelmatig contact.

Een gedeelte uit het interview dat ik voor LAF 18 met Jimmy Floyd Hasselbaink in het voorjaar van 2011 had.

We kennen elkaar al een tijdje. Dat heeft zijn voordelen als ik hem bel voor een interview voor LAF magazine. Toch gaat een afspraak maken niet eenvoudig, want Jimmy Floyd Hasselbaink heeft het drukker dan ooit.  Als voetballer moest hij juist veel rust pakken. Tegenwoordig rijdt hij dagelijks naar school om zijn dochter weg te brengen, naar bouwplaatsen om zijn in aanbouw zijnde woningen te bekijken en zoals nu moet hij tussendoor hij nog even naar een vergeten fotosessie in Plannet Hollywood, hartje Londen.

De begroeting is hartelijk als Jimmy Floyd uit zijn Porsche Panamera stapt. Hij lacht en zegt dat hij weinig tijd heeft. ‘Ik ben echt druk man. En ik ben vergeten dat ik een afspraak heb ik Londen voor een fotosessie met een paar andere spelers. Daar kan ik echt niet onderuit.’ Pal Hanssen onze fotograaf was al ingeseind en kan direct aan de slag bij het fraaie hotel, vlakbij de trainingaccommodatie  van Chelsea in Cobham. Hij en zijn assistente hebben de lamp, het scherm bij de hand om een stel foto’s exclusief voor dit blad te maken. Jimmy is goed gemutst en poseert ontspannen of het nu binnenis  in de Prince of Wales zaal, of buiten zoals  bij een groot schaakspel. Binnen dertig minuten is de fotoshoot gedaan en stappen we in zijn zwarte Porsche. Onderweg kletsen we bij over zijn leven na het voetbal. Gas gevend op elk moment dat het kan, want hij is laat ,zoeven we richting Londen Piccadilly aan de Haymarket.

‘Het klinkt misschien gek, maar Ik heb nu minder tijd over dan toen ik nog voetballer was. Als voetballer was het belangrijk om rust te pakken. Af en toe voetbal ik nog wel eens met The Chelsea Old Boys. Ik zou wat vaker willen spelen maar er zijn weinig leuke wedstrijden. Eind mei hadden we een wedstrijd in het stadion van Fulham, dan spelen we tegen die club en de Spurs en Arsenal een liefdadigheidswedstrijd. Ik speel in een team met onder andere Gianfranco Zola, Tore Andre Flo en Ken Monkou. Begin juni had ik een zes tegen zes toernooi in Barbados.’

Nadat we keurig een flitspaal zijn gepasseerd wordt het gas weer ingedrukt. Achterover gedrukt in mijn stoel hoor ik hem zeggen.’ Ik ken al die palen op deze route. Ik rijd hier zo vaak, dus ik weet wanneer ik snelheid kan maken. ‘

‘Wat ik veel doe is televisiewerk voor Sky Sports. Ze vragen me vaak voor de Engelse competitie, maar ook voor de Spaanse en als Oranje speelt.  Nederlands voetbal laten ze niet zoveel zien. Als er Champions League avonden zijn vragen ze me ook, zeker wanneer er een Nederlandse club bij betrokken is. Het is leuk om te doen.’

‘Ik zit ook in het onroerend goed. Ik koop en verkoop stukken land, Ik koop huizen en verbouw ze of verkoop ze door. Maar ik koop ook land en zet er een huis op. Ik vind dat leuk om te doen. Ik ben geen architect, maar geef wel adviezen en denk mee. Ik kijk dan ook naar wat voor stijl een huis moet worden en met wat voor materialen er wordt gewerkt. Dat maakt de kamer of het huis. Het hangt af van het budget waarmee je werkt. Het moet natuurlijk wel wat opbrengen. Ik probeer zoveel mijn ideeën naar de architect over te brengen.’